Hoe we dansen

In Biodanza dansen we in stilte

Wij vragen onze dansers om de Vivencia in stilte te beleven. In ons dagelijkse leven maakt ons hoofd overuren, horen we constant het stemmetje van onze interne coach en onze interne criticus. Als je beter contact met jezelf wil hebben dien je het hoofd rust te geven en af te zakken naar je lijf. Er is zoveel meer wijsheid te vinden in de mens, dan wat gehoord wordt vanuit het hoofd.

Door in stilte te blijven kunnen we ook beter contact maken met onze ziel. In Biodanza dansen we graag vanuit de zielverbinding.  En dat kan het beste in stilte. We gunnen het jou en je danspartners om die zielverbinding aan te gaan.

Daarom verzoeken wij jou liefdevol, om zo veel als mogelijk is, in stilte te blijven.

Elkaar bedanken

Het komt regelmatig voor, dat je dankbaar of blij bent met de dans of oefening die je hebt uitgevoerd. Je kunt de ander daarvoor bedanken door een gebaar, een kneepje in de hand, een buiging met de handen voor de borst. Maar van mij hoeft dat niet. Als het goed is worden we allen zo gevoelig van Biodanza, dat de ander echt wel weet of het een mooie dans of ceremonie was samen. Dit te weten vanuit je hart is meer dan genoeg. Dat hoeft niet extra bevestigd te worden.

Emoties in Biodanza

Soms wordt je geraakt in Biodanza. Dat is een goed teken. Geraakt worden in de dans geeft aan dat je open staat voor de emoties die in jou leven.

Emotie komt van het Latijnse woord emotio en betekent “beweging of impuls”, “wat je beweegt.” En dat is wat we graag bereiken in Biodanza: dat je in beweging blijft. Dat je emoties zicht niet vastzetten in jou, jou niet tot stilstand brengen, maar dat je de emoties kunt laten leven in jou. Een emotie wil gevoeld worden. Het is dus goed wanneer je in de dans emotioneel wordt. Op deze manier leer je jouw emoties en daarmee ook jezelf beter kennen.

In de dans worden gestolde emoties weer vloeibaar

Wanneer een mens in Biodanza emotioneel wordt, dan gaan we dat niet sussen. In de regel doen we daar niets mee. De emotie wil geleefd worden, dat willen we niet dempen met het bieden van troost. De mensen van het team zullen pas steun geven als jij daar duidelijk om vraagt, dat je één van ons aankijkt en je armen open staan. Er is één uitzondering: Indien we zien dat je blijft hangen in een emotie, je vast komt te zitten in jezelf, zullen wij uit onszelf steun aanbieden. Zodat je weer in beweging kunt komen.